' ' ' ' ' La lionesa: Panellets ' ' ' ' ' ' ' ')

Pàgines

Panellets



La tardor és un període molt evocador en l'art. Està associat a l'edat madura. És el començament de la rutina en la majoria de països (font: Vikipèdia) i també l'època dels Panellets.
Els panellets són uns pastissos petits de diverses formes, fets a base de massapà i altres ingredients que els donen un sabor i aroma característics. Són les postres típiques de la diada de Tots Sants a Catalunya, Eivissa, el País Valencià i altres.
Cal situar l'origen dels panellets al segle XVIII, quan tenien un caràcter sacramental (font: Vikipèdia). El dia 1 de novembre és la festa de Tots Sants i en el nostre país durant la vigília celebrem la castanyada. Per Tots Sants, és reuneixen amics i familiars per sopar junts i compartir les castanyes torrades, els moniatos i els panellets. De fet, de panellets ja se’n poden trobar a les pastisseries quinze dies abans.


Ingredients
400g de farina d'ametlla Marcona
100g de patata bullida amb pell
450g de sucre llustre
Una clara d'ou

Varietat de panellets
·         Pinyó
·         Ametlla
·         Cafè
·         Vainilla
·         Codonyat

Del quilo de massapà que sortirà, en feu cinc parts de 200g. Si voleu fer més panellets de pinyó, que és el més normal, llavors feu-ne una part de 300g i quatre de 175g
Pels de pinyó
1 ou sencer i els rovells que hauran sobrat de treure'n la clara.
250g de pinyons
Pels d'ametlla
1 ou sencer i el que ha sobrat de fer els panellets de pinyó
125g d'ametlles
Pels de cafè
Un sobre de cafè soluble
Pels de vainilla
Un polsim de vainilla cristal·litzada o una cullereta de cafè d'extracte de vainilla.
Pels de codonyat
100g de codonyat del bo

Elaboració
Primer agafeu un ou i separeu el rovell de les clares. Reserveu.

En un plat aixafeu la patata, tot seguit, en un bol apart afegiu la farina d'ametlla, la patata aixafada i el sucre llustre. Ho amasseu tot i, si queda massa dura la podeu estovar amb una mica de clares d'ou. Ha de quedar una massa suficientment consistent per poder fer boles.








Una vegada ho tingueu ben amassat (no s'ha d'amassar com el pa, només el just  perquè els ingredients s'uneixin, desprès per acabar d'ajuntar esgarrapeu el massapà com podeu veure a la fotografia. Si ho treballeu com el pa us farà oli ). En feu les parts que us calguin.




Pinyó
Deixateu un ou sencer i barregeu-ne una mica amb els pinyons. Agafeu el massapà i feu una botifarra d'uns 2,5cm de gruix i talleu-ne porcions també de 2,5cm.
Poseu-les a dins del bol dels pinyons i agafeu-les barrejades amb pinyons mentrestant aneu fent bola. Col·loqueu-les en una safata de forn untada amb una mica d'oli
Abans d'enfornar els pinteu amb ou.
D'ametlla
Feu el mateix procés que els de pinyó, però amb les ametlles.
De cafè
Barregeu cafè soluble en el massapà. Igualment feu les botifarres tal com heu fet amb els altres. Una vegada feta la bola, doneu-li forma de croqueta.  Poseu-los per sucre llustre, espolseu-los una mica i col·loqueu-los en una safata de forn untada amb una mica d'oli.
De llimona i taronja
Feu el mateix procés que els de cafè,  però amb ratlladura de llimona o taronja i doneu-li forma de bola.
De vainilla
Feu el mateix procés que els de cafè però, una vegada feta la croqueta poseu-la en un plat amb sucre gra i doneu una mica de forma al col·locar-los a la safata de forn.
De codonyat
Estireu el massapà amb un corró (0,5cm de gruix) i poseu una tira de codonyat quadrada de 1,5x1,5 tot el llarg. Doblegueu la massa tapant el codonyat i formeu una botifarra. Passeu per sobre sucre gra perquè s'adhereixi i talleu amb forma inclinada peces de 1,5cm d'amplada.



El forn escalfat a 230-250ºC (el forn fort, en tot cas si feu més d'una fornada s'ha de posar doble safata). Coure els panellets de 7 a 10 minuts
Quan enformeu els panellets recordeu que no és per coure'ls, sinó per que facin una crosta i es conservi tou del mig. Fan goig si queden una mica grenyats.
Tingueu en compte que un excés de sucre o el massapà massa tou, pot provocar que els panellets s'abaixin dins el forn. Si el forn és massa fluix el que pot passar és que es rebentin per la fusió del sucre de l'interior.

Bon profit!!

17 comentaris:

  1. T´has vestit de gala per fer els panellets! M´agrada la teva recepta perquè porta poca patata. Potser te l´agafo, dic potser perquè he de mirar la que ha fet sempre la meva mare ,aviam que porta.

    ResponElimina
  2. Mestre muy buenos todos y te han quedado como dicen los valencianos ¡de categoria¡
    bona setmana

    ResponElimina
  3. Així m'agrada, que ja vagis posant la recepta dels panellets... que en breu ja toca sessió maratoniana!!
    Una abraçada
    Sandra

    ResponElimina
  4. Quina bona pinta que tenen aquests panellets i que bé que ho has explicat!
    M'ho apunto!!
    Petons!

    ResponElimina
  5. Ja queda menys d'un mes per gaudir-ne!! m'encanten! a veure si aqeust any m'animo a fer-ne, són tan bons...petons

    ResponElimina
  6. si vos que et digui la veritat m'agrada molt fer panellets jejej ara ojala em sortíssin tant maccos com aquests ,petons

    ResponElimina
  7. ostrees Narcís!!! t'has avançat a tothom!!! l'any passat va ser el primer cop que en feia, i aquest any repetiré pq quedaven molt bons!!! Els teus són increíbles! petonets

    ResponElimina
  8. m'ha encantat veure les fotos del pas a pas, molt didàctiques.

    ResponElimina
  9. Que macos t'han quedat aquests panellets, i quines ganes fas agafar de que arribi la festa de Tots Sants, però, ara que no ens escolta ningú Narcís, és l'1 de novembre.

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  10. Òstres, panellets! Aviat s'acosta la castanyada!!! La tardició dels panellets a casa està molt arrelada i em sembla que només recordo un any que no n'haguem fet. Aquest any, a més, impartiré el meu primer curs de cuina amateur fent panellets al Cullerot de Badalona!

    Petons!
    Anna

    ResponElimina
  11. Un pas per pas fantàstic, ara ja no tenim excusa per no fer-los, i la safata fa molt de goig
    Una abraçada

    ResponElimina
  12. Cada any amb l'excusa de la meva fillola, la seva mare i jo passem una entretinguda tarda fent panellets. aquest any els farem amb la teva recepta. Ja t'explicarem com ha anat!

    ResponElimina
  13. Hola Narcís, guapo tu

    com sempre de 10x10, gràcies per compartir i per aquesta classe

    mil petonets dolços, Susanna

    ResponElimina
  14. Ei! sóc nova al teu blog i em penso qu vindré molt sovint :)
    Uns panellets ben apetitosos i guapos!

    ResponElimina
  15. moltes gràcies pel curset. a casa sempre fem panellets, però com que és una cosa tan esporàdica, em va bé refrescar els trucs i els conceptes bàsics d'un any per l'altre per evitar fracassos com els que passen tot sovint.

    ResponElimina
  16. Perfectes!!!! Prenc nota de tots els detalls, el proper any probaré sense patata.. Un petó.

    ResponElimina